Nova usluga – punjenje guma dušikom!

Nova usluga – punjenje guma dušikom!
Franić vijesti
Nova usluga – punjenje guma dušikom!

Istraživanja su pokazala da gume punjene dušikom omogućuju poboljšane performanse guma za sve vozače. Prednost čistog dušika u gumama u odnosu na komprimirani zrak je taj što dušik nije podložan utjecaju vanjske temperature. Gume punjene dušikom se ne šire po utjecajem visokih temperatura nastalih pregrijavanjem guma zbog brze vožnje ili utjecajem visoke temperature asfalta-ljeti, niti gube pritisak usljed niskih temperatura zimi.

Normalni ambijent zraka sadrži oko 78 posto dušika, međutim preostalih 22% sačinjeno je od drugih plinova, uključujući i oko 21% kisika. Kisik je jedan od najreaktivnijih plinova na svijetu, a to može izazvati mnogo štete na rubovima guma jer s vremenom nagriza metalne rubove gume, te tako čini rubne dijelova manje učinkovitijim i poroznim te uzrokuje koroziju na naplacima, zbog čega pritisak u gumi pada. Zato se nekada zna dogoditi da guma koja je montirana na nekom automobil koji jako dugo stoji izgleda potpuno novo, ali nakon nekog vremena ubrzano gubi tlak. Nizak tlak u gumama znači i veći otpor kotrljanja, a to opet znači da motor treba više snage da bi pokrenuo auto, te automatski veću potrošnju goriva.

Gume napunjene s kemijski inertnim plinom garantiraju veći pritisak na unutrašnjost gume, što u konačnici omogućuje bolju vožnju, manju potrošnju goriva, i naravno, veću sigurnost. Osim toga, s dušikom možete biti sigurni na pravilnu raspodjelu težine, te ravnomjerno trošenje gume što je osobito dobra značajka kod sportskih automobila gdje se gume troše do nekoliko puta brže od regularnih osobnih automobila.

Prednosti punjenja gume dušikom su:

– nema kisika, pa nema nagrizanja/oksidacije unutrašnjosti gume

– dušik je inertan plin, pa nema ni oksidacije felge

– nema vlage, pa nema povećane oksidacije felge i nema nejednolike/povećanje osjetljivosti temperatura/tlak

iz čega slijedi:

– povećano trajanje gume za 20-30%

– manja promjena tlaka ovisno o opterećenju/temperaturi, dakle veće, uniformnije nalijeganje gazne površine i veća sigurnost u vožnji

– rijeđa/nepotrebna kontrola tlaka, naravno, uz ispravan ventil i kvalitetan (metalni) čep

Dušik u vašim gumama će im produžiti vijek i za 25%, potrošnja goriva će biti manja, upravljivost vozilom bolja, a vožnja udobnija i sigurnija.

prev
next